Reklama
 
Blog | Michaela Vaníčková

Jak dobré jsou waldorfské školy?

Waldorfská pedagogika slibuje učení bez stresu, individuální přístup, výuku cizích jazyků a kreativní a muzikální vzdělání. Kromě toho láká nadprůměrnými absolventy a krásnými statistikami. Čas od času zazní kritika waldorfských škol. V těchto alternativních školách se vyučuje podle esoterického učení Rudolfa Steinera. Jeho nadpřirozené vědomosti určují učební plán a vzdělání učitelů na waldorfských školách. Žáci se ve škole nudí a jsou systematicky nezatěžováni vědomostmi.

V roce 2006 odvysílala veřejnoprávní televizní stanice SWR, která patří k ARD (první německý televizní kanál) velice zajímavou reportáž s názvem: „Jak dobré jsou waldorfské školy?“

Celá reportáž je velice objektivní a ukazuje pohled na problematiku waldorfských škol z pohledu zasvěcených učitelů-anthroposofů, bývalých učitelů, kteří z waldorfské školy odešli, rodičů žáků, kteří věří ve správnou volbu waldorfské školy a rodičů, kteří „narazili“ a waldorfskou školu opustili. Jejich děti přešly na běžnou školu, některé až o dvě třídy níže.

Film je možné sledovat v 5 dílech, je v němčině a dokumentuje také ukázky z epochových sešitů. Velice zajímavá je skutečnost, že je několikrát poukazováno na to, že k veřejnému vystoupení v televizi svolila pouze jediná bývalá matka (čtyř dětí, z nichž tři navštěvovaly WŠ) a jedna bývalá waldorfská učitelka. Ostatní se obávali represí ze strany WŠ nebo jejich právníka.

Reklama

Přeji zajímavý zážitek!