Reklama
 
Blog | Michaela Vaníčková

Waldorf otevřeně o.s.

Koncem roku 2009 jsme založili občanské sdružení Waldorf otevřeně o.s. se sídlem v Semilech. Aktivity našeho sdružení směřují k tomu, aby si každý, kdo uvažuje o možnosti zapsat své děti na waldorfskou školu, předem vše zodpovědně a pečlivě rozmyslel a získal ke svému rozhodnutí dostatek informací a materiálů. Lehce dostupné jsou pouze informační letáčky waldorfských škol, které obsahují jen částečné informace o waldorfské pedagogice, jejích odlišnostech a specifikách. http://waldorf-otevrene.webnode.cz/

Co se nám zatím podařilo?

Vytvořit vlastní letáček s informacemi o sdružení a jeho podstatě.

 http://files.waldorf-otevrene.webnode.cz/200000002-369fa3a886/W%20let%C3%A1k.pdf

Reklama

Obrátit se na zřizovatele waldorfských škol v České republice:

Reakce jsou velmi zajímavé a odlišné. V některých městech je odbor školství po letech působení wš „rozčarován“ a vidí jasné nedostatky, chyby ve výuce a následné uplatnění absolventů.

Také jsme byli upozorněni na „selektivní stravovací specifika a jejich problematickou vhodnost zejména pro vyvíjející se dětský organismus“.

Informace z Olomouce, že město již dále nechce zřizovat waldorfské třídy a také, že nedovolí pokračovat na druhém stupni.

A zazněla i věta: „Podle našeho názoru se jedná o sektu“.

Na druhé straně existuje zřizovatel, který je nadšen působením wš v městě a nechce slyšet žádné kritické hlasy, protože ho zajímají pouze výstupy státních orgánů jako je MŠMT nebo ČŠI. Pak zůstává pouze otázkou, nakolik takového zřizovatele zajímá, jak se vzdělávají děti ve škole, kterou zřizuje a kde je jeho zodpovědnost vzhledem k budoucnosti těchto dětí.

 Deti_predstaveni.jpg

Obrátit se na veřejného ochránce práv, který pouze zhodnotil, že charakter školy je dán zřizovatelem a obce, kraje a stát zřizují školy veřejné. Obsah a způsob výuky kontroluje Česká školní inspekce.

 

Obrátit se na několik předních odborníků-religionistů, kteří postupně zasílají svá vyjádření a my je zveřejňujeme na našich internetových stránkách.

 http://waldorf-otevrene.webnode.cz/

Sestavit úžasnou skupinu lidí, kteří by jednotlivě nic nezmohli, ale společnou prací možná rozvíří klidně působící statut waldorfských škol a jejich tajemné podnikání v Čechách.