Reklama
 
Blog | Michaela Vaníčková

Na Slovensku se nebojí

Vzhledem k poslednímu roku ověřování waldorfské školy v Bratislavě se na Slovensku rozpoutala velice živá diskuze o systémovém nastavení a kontrole. Veřejnost se tedy věnuje následujícím otázkám: Je waldorfská škola dost transparentní? Jak jsou nastavené systémy kontroly činnosti této školy? Jak se postaví jediný odborník, který je zároven garantem a i gestorem této školy k poslední závěrečné zprávě o wš, která bude směrodatná pro ministerstvo školství?

Konzervativní institut M. R. Štefánika v Bratislavě uspořádal dne 22. října 2009 diskuzi na téma „Jaká je budoucnost waldorfských škol na Slovensku?“

V panelové diskuzi vystoupil se svým příspěvkem pan profesor  Branislav Pupala, který se dlouhodobě věnuje školství a působení waldorfské školy sleduje od jejího počátku.  Litoval, že se panelové diskuze neúčastní i pan profesor Miron Zelina (omluvil se), který je po celou dobu tervání wš na Slovensku (8 let) jejím garantem. Současně také vypracoval osm závěrečných zpráv za každý školní rok a ted se s očekáváním čeká na jeho závěrečnou zprávu, která by měla být rozhodující pro ministerstvo školství při rozhodování o zařazení wš do rejstříku škol.

http://www.konzervativizmus.sk/article.php?2993

Reklama

 

Dalším odborníkem byla paní Eva Orbanová z Ekumenické společnosti pro studium sekt. V minulosti publikovala několik článků na téma wš z pohledu odborníka na sekty. Hovoří o okultní agendě školy, připomíná účast bývalé ředitelky wš v Bratislavě a současného ředitele Marána Czére se stánkem o wš na festivalu okultismu a esoteriky v roce 2002 a dokládá na citátech z literatury a Steinera náboženskou podstatu wš. Během diskuze jí přítomní zastánci wš několikrát hrubě přerušovali a nerespektovali její právo na příspěvek.

 

V Čechách se marně dovoláváme adekvátní reakce na působení wš, kritické připomínky jsou opomíjeny a úřady se tváří, že je vše v nejlepším pořádku. A kde je hlas církve, institucí pro studium sekt? 

Odkaz na diskuzi Konzervativního institutu zde:

http://www.konzervativizmus.sk/article.php?2989